KATILIMCILAR

ŞEYH ABDULLAH B. SÜLEYMAN EL-MENÎ' KİMDİR?

Şeyh Abdullah b. Süleyman el-Menî' kimdir?11 Ekim 2015 Pazar 23:55

Şeyh Abdullah B. Süleyman EL-MENÎ'

Abdullah b. Süleyman el-Meni’, Suudi Arabistan Alimler Yüksek Kurulu üyesi ve Suud Krallık Divanı’nda müsteşardır. Hicri 1349 yılında babalarının ve dedelerinin memleketi olan, Necd’e bağlı el-Veşm bölgesinin başkenti olan Şakra’da doğmuştur.

İlk öğrenimini Şakra ilk okulunda tamamlamış, daha sonra el-Ahsa’da ticaret ile meşgul olmuş ve sonrasında Şakra’da bulunan bir ilkokulda öğretmen olarak görev yapmıştır. İmam Muhammed b. Suud Üniversitesi’nde öğrenime başlamış ve H. 1377 yılında bu üniversiteden mezun olmuştur.

H. 1377 yılında Suudi Arabistan baş müftüsü Muhammed b. İbrahim başkanlığındaki kurula fetva üyesi olarak atanmış ve baş müftünün vefatına kadar fetva ve adli işler ile meşgul olmuştur. Baş müftünün vefatından sonra Adli Yürütme Kurulu oluşturulmuş ve Abdullah b. Süleyman da bu kurula üye olarak atanmıştır. İki yıl sonra kurulun adı Yüksek Adalet Kurulu’na dönüştürülmüştür. Bu kuruldaki üyeliği üç yıl boyunca devam etmiştir. H. 1391 yılında krallık fermanı ile Alimler Yüksek Kurul Meclisi oluşturulmuş ve Abdullah b. Süleyman da aynı fermanla bu kurula üye olarak atanmıştır. Adı geçen kurula üyeliği hâlihazırda devam etmektedir. H. 1395 yılında müftü Abdülaziz b. Baz’a dini, idari ve mali konularda başkan yardımcısı olarak atandı. H. 1397 yılında Mekke-i Mükerreme bölgesinin batısında bulunan Temyiz Mahkemesi’ne temyiz hakimi olarak atandı.  H. 1417 yılında Temyiz Mahkemesi başkanı oldu. 1421 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 1429 yılında Suud Krallık İdaresi’nin ataması ile Suud Krallık Divanı’nda müsteşar olmuştur. Hala bu görevine devam etmektedir.

Abdullah b. Süleyman el-Meni’ özel ve resmi çeşitli hukuk birlik ve meclislerinde üyedir. Bu kuruluşların sayısı 70’ten fazladır. Abdullah b. Süleyman’ın basın kuruluşlarında, televizyon, radyo, gazete ve internet sitelerinde ilmi konuşmaları ve çalışmaları bulunmaktadır.

Abdullah b. Süleyman’ın birçok eseri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

·       Kağıt Para: Hakikati, Tarihi ve Hükmü

·       Maliki İle Söyleşi (Kötülükler ve Sapkınlıklara Cevap). Birçok dile çevrildi. Hindistan, Pakistan ve diğer yerlerde dağıtıldı.

·       Radyo Konuşmalarım

·       Fetvalar ve Araştırmalar (4 Cilt)

·       İslam İktisadı Araştırmaları

·       Ticarî Mallar Zekatına Dair Risale

·       Topluma Açılan Pencere (3 Cilt)

·       İslam Şeriatı Işığında Sosyalistlerle Söyleşi

Bunların yanı sıra gazete, radyo ve televizyon gibi birçok basın yayın organında program yapmış ve çok sayıda master ve doktora savunmasına katılmıştır.